Trenersko ćoše

26 Mart 2018

Trenersko ćoše: Odgovori na učestala pitanja roditelja

Nova rubrika na našem webu posvećena je svim košarkaškima, roditeljima i trenerima.


Prva tema nove rubrike dati će odgovore na najčešća postavljena pitanja roditelja. Pa krenimo redom.

DA LI MOJE DIJETE MOŽE DA TRENIRA SA STARIJOM GRUPOM ? 

Ovo pitanje ima smisla isto onoliko, koliko i pitanje da li prvačić može da krene odmah u četvrti razred. Mi se trudimo da pravimo homogene grupe, i za svaku grupu isplaniramo njima prilagođene treninge.

Kada upišemo grupu djece od 7 godina, oni tada ulaze u jedan veliki ciklus treniranja koji nazivamo MAKROCIKLUSOM. Taj ciklus traje nekoliko godina. Mi znamo šta očekujemo na kraju njega i onda sistematski unutar toga , postavimo i isplaniramo mezo- i mikrocikluse i na kraju svakoga od njih sprovedemo kontrolu postignutog. Ukoliko Vaše dijete iskače, i zadovoljava neke napredne kriterije sigurno će biti prebačen u grupu koja nije u skladu sa njegovim godinama ali je u skladu sa njegovim mogućnostima. Treneri nisu laici, već stručno usavršeno osoblje, koje svakako želi najbolje moguće rezultate.

DA LI MOJE DIJETE MOŽE DA DOLAZI SAMO 2x SEDMIČNO ?

Baviti se košarkom nije obavezno, i dijete NE MORA da trenira , tako da Vi kao roditelj možete da ga dovodite i jednom ili ni jednom. Ali pri tome morate da pazite na sljedeće :

  1. PORUKU koju ostavljate Vašem djetetu, a to je da ako se prihvatiš neke obaveze možeš traljavo da se odnosiš prema njoj – što je svakako jedna jako loša osobina
  2. PORUKU koju ostavljate cijeloj grupi i cijelom timu, jer košarka je ekipni sport. Ostavljate poruku da na Vaše dijete ne može da se računa kao na člana ekipe, jer ono ne može i neće napredovati istim tempo kao i djeca koja su redovna na treninzima i utakmicama
  3. Dijete koje ide 2 puta sedmično, dok njegovi vršnjaci idu 4x sedmično na treninge u samom startu gubi 50% šanse na napredak u odnosu na njih. Time ima 50% šanse da se u budućnosti izbori za mjesto u timu
  4. Tom djetetu bit će teško objasniti da njegovi saigrači nisu brže napredovali , već su napredovali jer su više trenirali, više se znojili i više radili.
  5. Kada djeca, zbog neredovnog treninga, počnu da zaustavljaju grupu koja je sve mikrocikluse uspješno savladala, nastaje problem za cijelu grupu. U tom slučaju to dijete će se spustiti u „mlađu“ grupu što na njega sigurno neće imati lijep psihološki utjecaj.

Zbog svega navedenog, roditelji, koji niste u mogućnosti da dovozite i odvozite djecu, razmislite da li ih uopšte i dovedete. Postoje drugi izvori i izbori rekreacije koji su pošteniji i prema vašem djetetu ali i prema onoj djeci koja vole košarku, koja žele da se na njih računa, i koja žele da nauče što više.

ŠTA DA PONESEM NA TRENING? 

U svojoj torbi dijete treba da ima:

  1. Čiste patike
  2. Mali peškir
  3. Vodu
  4. Šorc i majicu za treniranje
  5. Čist donji veš za presvući nakon treninga

DA LI RODITELJI MOGU DA POSMATRAJU TRENINGE ?

Dosadašnja praksa je pokazala da roditeljima nije mjesto na treningu, ukoliko i sami nisu akteri istoga. Roditelji su dobrodošli na utakmicama, na kratkim razgovorima o treningu prije ili poslije treninga, ali od svlačionice do izlaska, djeca se snalaze i treniraju sa trenerima .

Kada su roditelji prisutni na treningu, djeca su skoncentrisana samo na to da ili zadive roditelja a pri tome jako malo pažnje obraćaju na ono što trener govori, ili se osjećaju „kao kod kuće“ pa aktivnosti prekidaju onako kako to rade i kući .

Mi naše treninge ponekad snimimo i redovno izvještavamo o istima, tako da ćete svakako imati uvid u ono što Vaša djeca rade i kako to čine.

 

DA LI RODITELJI TREBA DA DOLAZE NA UTAKMICE ?

APSOLUTNO !!! Vaša podrška je najbitnija malim košarkašima i košarkašicama, ali samo dotle dok ih bodrite i hrabrite, dok poštujete „fair play“ , dok ne vrijeđate protivnike, poštujete sudije, i dok se ne petljate u rad trenera.

 

ZAŠTO JE NJEGOVO DIJETE IGRALO VIŠE OD MOGA ? (Ovo pitanje se odnosi na takmičarske selekcije)

Ovo pitanje predstavlja petljanje u trenerski posao , ali svakako zaslužujete da znate u čemu Vaše dijete griješi i čime nije izborilo više minuta. Prije nego li ga postavite, razmislite da niste jedan od roditelja koji je pitao može li dijete da dolazi dva puta sedmično umjesto 4, da li je dijete redovno na treninzima, da li se i koliko zalaže na istima, da li na utakmici poštuje zadatke koje mu je trener dao ...

Kada trener vodi utakmicu, on pred sobom takođe ima zadatke, a onda njih dalje dijeli onima za koje zna da ih mogu izvršiti kao i onima koji su to „zaslužili“ . I nama trenerima je jako bitno Vaše povjerenje i Vaša podrška. Ukoliko ju imamo, mnogo smo jači, stabilniji i dobar smo primjer i djeci i svima oko nas.